Biljka koja privlači novac i sreću

Ko ne bi voleo da ima dovoljno novca za sve što poželi? Sa istoka nam dolazi verovanje da postoji biljka koja privlači bogatstvo i blagostanje. To je biljka koja pozitivno utiče na posao i donosi bolju zaradu, zato bi bilo dobro da je, pored kuće, imate i u kancelariji. Reč je o krasuli.

Drvo novca ili krasula potiče iz Južne Afrike. Naziv je dobila po obliku listova, koji su ovalni i podsećaju na kovanicu novca. Može dostići visinu i do 3 m. Ona cveta tokom zime, pa sve do proleća, te je sad sjajno vreme da počnete da je gajite.

Zemlja u kojoj treba biti posađena je ista kao za kaktuse, što uključuje pesak, humus i zemlju specijalizovanu za cveće. Kao i u slučaju kaktusa, ovu biljku treba zalivati sa što manje vode, samo 1-2 puta tokom cele zime. Jedino je bitno da biljka ne izmrzne, odnosno da temperatura ne padne ispod 0, već je idealna oko 10C. Ako ne možete stvoriti ove uslove, onda krasula preko zime može biti i na toplom, s tim što ćete je tada češće zalivati.

Nije nužno da bude u velikoj saksiji, ali će se svakako bolje razvijati ako ima više prostora. Krasule su pogodne za bonsai, a veruje se da je treba držati sa desne strane ulaznih vrata kako biste imali više novca.

Krasula se može razmnozavati na dva načina:

1. Prvi je da odrežete grančicu dužine 5-15cm, ostavite da se rez zasuši 2-3 dana i onda je posadite u smešu zemlje i peska (50/50) ili čist pesak. Zalivajte je na svaka 3-4 dana. Jako je bitno da zemlja nije uvek natopljena. Idealno je da biljka bude u hladu. Reznice će pustiti koren za nepunih mesec dana, kada ih možete posaditi zasebno i da koristite kvalitetniju zemlju.

2. Drugi način je razmnožavanje iz lista, a to podrazumeva sledeće: list jednostavno otkinite i položite na zemlju. Za nepunih mesec dana, list će pustiti korenčiće u onom delu gde je bio pričvršćen za granu. Kada kidate list vodite računa da list bude ceo, što znači odlomljen uz samo stablo. Ako biljku razmnožavate na ovaj način dobićete mlade biljke, a procent je samo oko 50%, zbog čega se više preporučuje prva metoda.

Ovo je idealan period da krenete sa uzgojem ove biljke i privučete novac i bogatstvo.