Beograd NEKAD i SAD! (Foto)

Tamo gde su prolazili tramvaji danas nema šina. Hotel „Kasina“ nekada je imao samo jedan sprat. Beograd se u proteklih 100 godina toliko izmenio da je pojedine lokacije gotovo nemoguće prepoznati.
Pogled na Beograd 1953. godine
Kako bismo uporedili izgled nekadašnjeg Beograda sa današnjim, pronašli smo nekoliko upečatljivih mesta na kojima se ova promena najbolje vidi. Fotografije starog Beograda dobili smo od Fejsbuk stranice „Naš Beograd“, a naši reporteri potrudili su se da verodostojno zabeleže koliko su se zapravo neka mesta promenila do danas.

Od 1907. godine sam izgled Saborne crkve nije se mnogo promenio ali njena okolina i te kako jeste. Umesto kaldrme pojavio se asfalt, a umesto kuća „nikle“ su zgrade. Na ovakvim mestima stari duh grada i dalje živi.

Palata Zora

Na uglu ulica Čika Ljubine i Knez Mihailove nalazi se palata „Zora“, izgrađena početkom 20. veka. Tada su ovim ulicama kočijaši vozili zaprege, prolaz ka Filozofskom fakultetu nije postojao, a od nekadašnjeg izgleda palate „Zora“ ostao je samo isti oblik zgrade iz 1908. godine.

Trg republike

Konji i tramvajske šine. To ste 1925. godine mogli da vidite na Pozorišnom trgu na kom su se oko spomenika knezu Mihailu okretali tramvaji. Danas ovo mesto znamo pod nazivom Trg republike, a sada je pešačka zona i mesto na kojem se održavaju gradske manifestacije.

Hotel „Kasina“

Nekada jednospratnica, sada soliter. Hotel „Kasina“, koji je pre oko 100 godina imao i bioskop, izrastao je u zgradu u čijem su se podnožju smenjivali razni klubovi.

Terazije


Ukoliko niste znali, i Terazijama i Prizrenskom ulicom nekada su saobraćali tramvaji. Terazijska česma stajala je na sred Terazija odakle je zbog radova na regulaciji Terazija između 1911. i 1912. godine premeštena u portu topčiderske crkve. Sa Topčidera je ponovo vraćena 1975. godine ali sada na plato ispred hotela „Moskva“ na kojem se i dan danas nalazi.

Izvor: Blic.rs