„A SAD ADIO!“ Otkrivena istina o kultnoj pesmi koju je proslavio Ljubiša Samardžić!

Gotovo da ne postoji osoba koja bar jednom nije čula pesmu „A sad adio“.

Kultna numera nastala je za potrebe serije „Vruć vetar“, a komponovao ju je Vojkan Borisavljević, autor brojnih hitova Zdravka Čolića i Lea Martina.

– Sećam se toga, kao da je juče bilo. Išao sam u Dubrovnik. Reditelj Aca Đorđević i Siniša Pavić su mi otprilike rekli kakva bi trebalo da bude ta pesma, da mora da se oseća vruć vjetar. Pre toga sam letovao na Kritu i već sam to osetio. Brzo sam shvatio šta žele, bio je to trenutak inspiracije koji sam vrlo jednostavno pretočio u pesmu – ispričao je Vojkan jednom prilikom.

On dodaje da ju je za špicu serije otpevao Oliver Dragojević, tad i nikad više.

– Komponovao sam je u taksiju do aerodroma, a Oliver ju je snimio jedne večeri za 10 minuta u studiju Radio Beograda. Njegov glas je obeležio pesmu, a posle su je mnogi snimili. Lepo sam sarađivao sa Oliverom i žao mi je što se raspala Jugoslavija. To vreme, ta zemlja, kultura, muzika i saradnja među nama, iznedrili su mnogo dobrih stvari. U toj različitosti naroda trudili smo se da se takmičimo i budemo bolji od drugih na pozitivan način, što je donelo nemerljive rezultate – rekao je Borisavljević.

On je napisao pesmu za Zdarvlja Čolića „Ljubav je samo reč“, kao i čuvenu „Odiseju“ Lea Martina.

„A sad adio“ je bila hit i van granica Jugoslavije.

– Pevala se i kada su se slavili ispraćaji u vojsku, ali i u kafanama kad je fajront. Najmasovnije izvođenje pjesme „A sad adio“ bilo je na stadionu u Budimpešti krajem osamdesetih, kada je Ljubiša Samardžić bio proglašen za glumca godine u Mađarskoj. Smoki je na mađarskom pevao tu pesmu, a 100.000 Mađara ga je pratilo. To je najveći hor koji sam ikada imao u svojoj pesmi – dodao je Borisavljević.

Izvor: alo.rs