7 simptoma poremećaja tiroidne žlezde koje ne smete ignorisati!

Štitna žlezda odgovorna je za proizvodnju hormona koji regulišu rad metabolizma, temperaturu tela i puls. Ako je njen rad ometen na neki način, moguće je da se oseti nekoliko posledica u vezi rada drugih organa: jetre, bubrega, reproduktivnog sistema, srca, creva, pa čak i mozak.

Ovo je lista simptoma koje ne smete zanemariti ako hoćete da izbegnete neke ozbiljne zdravstvene probleme:

UMOR I RAZDRAŽLJIVOST

Tiroidna bolest može uticati na energiju i raspoloženje. Hipotiroidizam izaziva osećanje umora i gubitak snage, i praćen je čestom nesanicom i razdražljivošću.

PROMENE U OTKUCAJU SRCA

Hormoni štitne žlezde utiču na skoro svaki organ u telu i mogu da izmene otkucaje srca. Ljudi kojima se poremećaj ove žlezde tek pojavio mogu primetiti kako je frekventnost otkucaja postala manja nego obično, ili baš suprotno, jako se uvećala.
(Normalna brzina je od 60 do 100 otkucaja u minutu)

DRAMATIČNI GUBITAK ILI DOBITAK KILOGRAMA

Drastična promena kilaže je jedan od najuobičajenijih simptoma tiroidnog poremećaja. Bilo koja ovakva nagla promena u kratkom vremenskom periodu povezana je sa nivoom tiroidnih hormona.

SUVA KOŽA I KRHKI NOKTI

Suva koža koja svrbi može biti znak problema sa tiroidnom žlezdom. Slično tome, treba biti oprezan i ako nokti postanu osetljiviji sa uočljivim vertikalnim linijama koje se pojavljuju na površini.

PROBLEMI SA REGULACIJOM TEMPERATURE TELA

Ovaj poremećaj kvari mogućnost tela da reguliše sopstvenu temperaturu. Može se javiti jeza ili obratno— preterano znojenje.

OTOK VRATA

Oticanje ili uvećanje u predelu vrata je vidljivi znak problema sa štitastom žlezdom. Obavezno pratite ovakve simptome!

BOL U MIŠIĆIMA I NAPADI

Hipotiroidizam može da uključuje i bolove u različitim delovima tela. U većini slučajeva ovi simptomi su povezani sa oticanjem mišića ili tumorom koji pritiska nerve.

KAKO PROVERITI FUNKCIONISANJE VAŠE ŠTITNE ŽLEZDE KOD KUĆE

Iako je ova metoda provere daleko od savršene, lako je uraditi je i potpuno je bezopasna po Vaše zdravlje. U periodu između 22:00 i 00:00, uzmite petoprocentni rastvor joda i nacrtajte mrežu na zglobu. Ujutru proverite da li je jod još uvek tamo. Ako je mreža nestala, onda je to znak nedostatka joda.

Gorepomenuti simptomi nisu dovoljni da sebi odredite pravu dijagnozu jer su slični simptomima mnogih drugih bolesti. Ipak, ako primećujete bilo koji od njih, svakako ne biste smeli da ih ignorišete — konsultujte svog lekara i dobro proverite tiroidnu žlezdu što pre!