5 grešaka koje prave svi koji imaju alergiju!

1. Ostavljate otvoren prozor

Uvedite pravilo da u sezoni alergija prozor ostavljate zatvorenim. Čak i ako niste kod kuće, prozor nemojte ostavljati otvorenim jer polen može ući unutra dok vas nema. Pogotovo nemojte otvarati prozor dok jenapolju sunčano i vetrovito.

2. Palite klimu

Iako tokom letnjih dana temperature mogu biti nepodnošljive za sve ljude, osobe koje pate od alergije ili imaju astmu ne bi trebalo da pale klimu. Klima je štetna, a pogotovo za astmatičare kada prilikom čišćenja klime koristimo jaka hemijska sredstva. Ujedno, nagle promene temperature štete tim osobama. Klima uređaju u svakom slučaju nisu najbolje rešenje za osobe s alergijama, jer su te osobe inače osetljivije.
Kao alternativno rešenje preporučuje se ugradnja filtera za polen u ventilaciju. U automobilu paliti klimu samo ako imamo filtere za polen.

3. Vežbate u pogrešno vreme

Ako volite da vežbate na otvorenom, pazite na doba dana i vremenske uslove. Izbegavajte izlazak iz kuće rano ujutro ili popodne, jer je tada najveća koncentracija polena u zraku. Što je toplije i vetrovitije, to je gore. Izađite nepolje kasno uveče jer je tada obično smanjena količina polena.

4. Odgađate korišćenje lekova

Trebalo bi da izbegavate korišćenje lekova sa “zakašnjenjem“, kada već praktički ne možemo disati. Kada znate da dolazi sezona alergija, pokušajte se pobrinuti za svoje zdravlje na vreme. Prevencija je najbolji lek.

Ako pijete tablete za alergiju, počnite ih koristiti već dve nedelje pre nego što se javi polen u vazduhu. Dovoljno je uzeti jednu tabletu dnevno. Ima efekta, kazao je doktor Tuđman, koji ističe kako je velika zabluda da se alergija ne može izlečiti. On navodi da se uz imunoterapiju alergija sigurno može izlečiti.

5. U kući imate plišane igračke

Plišane igračke jesu slatke i mekane, ali nažalost u velikom broju slučajeva samo leže na policama ili krevetu i skupljaju prašinu koja je najčešći okidač alergija.

Soft toys are stacked in a room at the Teddy Bear Clinic, where abused children are treated, in Johannesburg, Friday, Feb. 8, 2013. In a country where one in four women are raped and where months-old babies and 94-year-old grandmothers are sexually assaulted, citizens are demanding action after a teenager was gang-raped, sliced open from her stomach to her genitals, and left for dead on a construction site last week. (AP Photo/Denis Farrell)

Ako vaše dete ili bilo ko u kući ima plišane životinje, a još uz to i alergiju, najbolje bi bilo da se rešite tih igračaka. Eventualno možete dati detetu da odabere i zadrži jednu ili dve plišane igračke koje možete oprati s vremena na vreme.

Izvor: srbijadanas.com