10 znakova koja pokazuju da vaše telo pati od stresa!

Svi se ponekad osećamo malaksalo i umorno i suočavamo se sa drugim problemima koje pripisujemo slučajnosti i govorimo sebi da su prolazni.

Ali, ukoliko vas nešto muči duže vremena, stalno, a ne znate mu razlog, onda to treba da shvatite ozbiljno.

Veoma često, većina stvari nastaje kao rezultat stresa, pa je dobro znati da li je to slučaj i kod vas.

Pročitajte koji su simptomi kojima vam telo daje znak da stres utiče na vaše zdravlje i potrudite se da ga izbegnete ukoliko se suočavate sa ovim problemima:

Kožna oboljenja

Psorijaza, akne i drugi problemi sa kožom mogu da se jave ukoliko ste pod stresom. Naučnici su na grupi studenata sproveli istraživanje koje je potvrdilo direktnu vezu između visokog nivoa stresa i kožnih problema.

Nestabilna težina

Možda ste se nekada suočili sa situacijom kada vaša kilaža nikako ne može da se stabilizuje. Ukoliko je hormon stresa kortizol na visokom nivou, telo će lučiti manje testosterona i sagorevati manje kalorija, pa ćete se zato stalno gojiti.

U nekim slučajevima stresna i emotivna iskustva utiču suprotno, i kortizol je na niskom nivou. Ovo je zbog povećane količine adrenalina u krvi koji ubrzava metabolizam, ali smanjuje masne kiseline.

Ukoliko se suočavate sa nestabilnom težinom, potrudite se da smanjite stres i da vidite kako će telo da reaguje.

Česte prehlade

U toku stresa koji telo trpi luči se kortizol, a to podstiče upale. Ali, ako je telo konstantno pod stresom, imuni sistem postaje manje osetljiv na kortizol i to povećava upale, a telo postaje osetljivije i sklonije prehladama.

Gastrointestinalni poremećaji

Naučno je dokazano da stres negativno utiče na gastrointestinalni trakt i ponekad čak ni lekovi ne pomažu u uklanjanju bola. U takvim slučajevima, potrudite se da se smirite i da smanjite stres ako želite da sačuvate zdravlje.

Nedostatak pažnje i umor

Osoba koja je duže vremena izložena stresu ima poteškoće pri fokusiranju i završavanju obaveza. Ako primetite da bivate odsutni u nekim situacijama, bilo bi dobro da usporite tempo života i da uzmete odmor, izbegavajući stres i nervozu.

Gubitak kose

Naučnici su došli do zaključka da stres može da izazove delimičnu ili potpunu ćelavost. Pa, ako vam kosa duže vremena opada i dlaka se tanji, a šamponi i vitamini vam ne pomažu, smanjite stres.

Glavobolje

Glavobolju može da izazove mnogo stvari, pa zato ne može da se zna tačan uzrok istog trenutka, ali ako imate česte glavobolje u kombinaciji sa nekim od ostalih navedenih simptoma, potrudite se da se relaksirate i da opustite telo, izbegavajući stresne situacije neko vreme.

Smanjena želja za seksom

Čovek koji je emotivno istrošen i izložen stresu, ima smanjenu želju za seksom. Ovaj zaključak su doneli naučnici, pa se zato u ovakvoj situaciji ne svađajte sa partnerom, nego nađite način da se oslobodite stresa, a najbolji način za to je odmor.

Problemi sa snom

Stresne situacije mogu da izazovu ozbiljan poremećaj sna, koji može da se pretvori u ozbiljnu nesanicu. Ovo je veoma neprijatna situacija, jer bez sna čovek ne može da funkcioniše. Ako vam ništa ne pomaže da zaspite, vreme je da stres shvatite ozbiljno.

Kardiovaskularna oboljenja

Stres ima negativan uticaj na srce, a naučnici su dokazali da je hronični stres važan rizični faktor za kardiovaskularna oboljenja.

Izvor: crnobelo.rs